Tijdlijn berichten


Liriodendron Tulipifera 🌷👑🌳

“Als er geen bomen zouden zijn, zouden wij niet bestaan”. En zo is het maar net! Het is duidelijk dat deze leerling de uitleg over het planten van de Tulpenboom vóór school goed heeft begrepen.

Van ‘Lageschaar vaste planten’ hebben we tijdens de opening van ons schoolplein een boomcheque ontvangen namens ‘NL Greenlabel’ te besteden voor ons schoolplein. En kwam dat even goed uit. Voor op ons plein konden we nog een mooie boom gebruiken. Omdat Lageschaar alleen maar vaste planten heeft, mochten we deze boomcheque besteden bij ‘Boomkwekerij Rendering’.

En zo hebben we samen met Falko Spijkers een Tulpenboom geplant. Nee, niet die Magnolia, maar een Liriodendron Tulipifera. Waarom deze boom Tulpenboom genoemd wordt? Nou, dat is niet zo heel ingewikkeld. Het blad en de bloem lijken beiden op een tulp. De boom is nu 4.50m en kan wel 25m hoog worden!!! Groep 7-8 wist dat dit hoger is dan de observatiepost aan de rand van het Vragenderveen.

Bij de boom is ook een fles begraven met daarin een brief, geschreven door groep 6, met de namen erop van alle leerlingen van onze school.

Als je goed kijkt naar het blad, lijkt het blad ook wel op een kroon. Daarom werd deze boom vroeger op hele belangrijke plekken geplant. Komt dat even mooi uit, want wij vinden ons schoolplein ook heel belangrijk!

MMMM MOOS 😋🥬😋

Vandaag hebben de kinderen van groep 1-2 en groep 3 stamppot boerenkool en hutspot gekookt met groente uit onze schooltuin.

Na een uitleg van de oma's hebben we in groepjes geoogst, gewassen, geschild, gesneden, gebakken, gekookt en gestampt. En natuurlijk hebben we na de heerlijke maaltijd ook afgewassen.

Speciale gast vandaag was opa Mateman. Van hem en van oma Gerrie hebben wij geleerd hoe we in de moestuin moeten werken. We hebben nog meer geleerd: stamppot boerenkool heet in de Achterhoek Moos!

Oma Gerrie, oma Yvonne en opa Mateman dankjewel👏


minibieb op school 📚


Sinds vandaag staat er bij de hoofdingang in de hal een minibieb.
In deze bieb staan boeken die iedereen gratis mag lenen of omruilen tegen een ander boek.

De minibieb is er voor iedereen in ons dorp. Dus voel je vrij om mee te doen en ruil boeken, leen ze of voeg een paar boeken uit jouw boekenkast toe! Zo kan iedereen van elkaars boeken genieten.

Is de school open, dan is de minibieb ook open.


Veel leesplezier👍,

Biebvrijwilligers en team Antoniusschool.

Naar Villa Duikelaar🍂🌿

Afgelopen maandag kregen we de unieke kans om met groep 7/8 naar de onderduikersbult te gaan!

Onder begeleiding van Carla Wouda en Jan Geerdink hebben we deze bijzondere tocht naar Villa Duikelaar gemaakt.

We hebben, een heel klein beetje, kunnen ervaren hoe het voor de vier mannen uit Lichtenvoorde geweest moet zijn om hier ondergedoken te zitten.

Na al die jaren was er natuurlijk weinig meer van de ''Villa'' over. Gelukkig wist Jan Geerdink met zijn verhalen goed te beschrijven hoe het allemaal gegaan is.

Een hele bijzondere ervaring om niet te vergeten!

Kinderboekenweek GI-GA-GROEN deel 2 🐦🦅🦉🦜

Ook deze week hebben we buiten 'maatjes gelezen'. Het was om 8.30 uur een stuk frisser dan vorige week, maar dat heeft het (voor)leesplezier niet in de weg gestaan. Ook zijn nog enkele foto's van vorige week toegevoegd.

Meester Louis, leesconsulent van de bibliotheek, heeft in onze schoolbibliotheek aan de kinderen van groep 1-2 en groep 3 het prentenboek 'De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn' voorgelezen. Met bijpassende geluiden en platen op het digibord, dat maakt het extra mooi. En wat weten de kinderen al veel over de moestuin! Tot slot hebben de kinderen op 'verkeersborden' getekend welke dieren toch wel verboden zijn in de moestuin. De slak is het meest getekend! 🐌
Voor groep 4 t/m 8 kwam meester Louis langs met een interessante opdracht. In groepjes gingen de leerlingen aan de slag met verschillende gi-ga-groene opdrachten die te maken hadden met gave weetjes over de natuur.

In de hal staat inmiddels een 'observatietent'. De leerlingen van groep 1-2 hebben al heel wat vogels gespot!
En aan de fabels wordt hard gewerkt. Dit is, zoals een leerling uit groep 7-8 opmerkte, toch wel moeilijker dan gedacht! We zijn benieuwd naar de resultaten. Wie wint de 'gouden' of 'zilveren' veer?

Op naar donderdagmiddag. Dan worden de resultaten beoordeeld door een vakjury, bestaande uit vrijwilligers van onze mooie bibliotheek op school.

Goed weekend allemaal.

Kinderboekenweek 2022 GI-GA-GROEN! 🐦

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar GI-GA-GROEN! Nou, met zo'n thema kunnen wij wel uit de voeten!

Afgelopen week hebben we de Kinderboekenweek gezamenlijk geopend. Een vogelspotter komt op het podium een wel hele vreemde vogel tegen: 'Meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant'. Hij legt ons uit wat een fabel is. Alle groepen krijgen van hem de opdracht om een fabel te schrijven. De mooiste fabels worden beloond met een gouden of zilveren ganzenveer!!!

In alle groepen wordt aandacht besteed aan de vogels op het plein en aan fabels. En natuurlijk wordt er volop (voor)gelezen!

(in het voorjaar leren we meer over de vogels in de bufferzone en in het Vragenderveen.)

Donderdagmorgen hebben we, natuurlijk buiten, 'maatjes lezen' gedaan. Op ons plein is het heerlijk lezen, samen met een maatje.

Vrijdagmorgen heeft Henk te Riet, gids van SMVV, in alle groepen verteld over vogels die we op het plein kunnen tegenkomen en over vogelhuisjes en nestkastjes. Welke vogels houden wel of niet van een vogelhuisje, hoe groot moet de opening zijn en nog veel meer!

De eerste week is voorbij, we gaan het nog twee weken hebben over de Kinderboekenweek. Wordt vervolgd!


Kom eens kijken...👀

De jarenlange goede samenwerking tussen SMVV en de Antoniusschool is sinds gisteren ook terug te zien in het informatiecentrum van de stichting.

Naast o.a. foto’s van gewone en van zeldzame vogels, vlinders, planten en allerlei prachtige landschapsfoto’s die in het Vragenderveen zijn gemaakt is er nu ook werk van de leerlingen van de Antoniusschool te zien. 

De SMVV ondersteunt het natuuronderwijs op onze school. Deze geweldige samenwerking geeft hoop voor de toekomst van het Vragenderveen!

Kom eens kijken in het bezoekerscentrum aan de Pastoor Scheepersstraat 1 A, in het centrum van Vragender. Het is doorlopend geopend en de toegang is gratis. 

Slakken 🐌 en rupsen 🐛

Vandaag hebben Carla en Benthe Wouda een bezoek gebracht aan alle groepen. Ze hebben ons veel geleerd over slakken. Niet alleen over de slakken die we ook in onze tuin kunnen vinden, maar ook over de agaatslak; een wel hele grote slak die oorspronkelijk uit Afrika komt. In de pauze hebben we natuurlijk slakken gezocht en in de moestuin hebben we er wat gevonden.

Met oma Gerrie hebben enkele kinderen ook naar andere dieren gezocht in de moestuin: rupsen, van het koolwitje, in de boerenkool. Ze hebben een mooi ander plekje op het plein gekregen, want anders kunnen we natuurlijk geen stamppot van boerenkool eten komende winter!

Kamsalamander gespot 🦎

Deze grootste inheemse, zeldzame salamandersoort komt niet alleen voor bij de poel bij het Vragenderveen, maar is nu ook gespot bij onze eigen poel op ons natuurplein!

Voor de zomervakantie zijn deze salamanders geboetseerd door enkele leerlingen van groep 3. Nu nog op het plein, maar vanaf 28 september te bewonderen in het informatiecentrum van SMVV!

🍅 Moestuin 🍅

Onder de geweldige leiding van opa Mateman en oma Gerrie zijn een aantal kinderen van groep 1 t/m 8 vandaag aan het werk geweest in de moestuin.

De tomatenplanten zijn gesnoeid en opgebonden, het groenafval is opgeruimd en er is groente geoogst. Van tomaten, courgette tot Turkse muts en kalebas.

Natuurlijk hebben we ook meteen geproefd van de heerlijke tomaten!😋

Bedankt!🤗

Wij willen iedereen nogmaals bedanken die op welke manier dan ook iets voor het tot stand komen van ons geweldige natuurplein heeft betekend.

Ook een dankjewel voor de vele mooie attenties en cadeaus die wij met de opening hebben ontvangen.

Na al het harde werken, wensen wij iedereen een hele fijne, welverdiende vakantie toe! 🌞
Wauw🤩

We vonden dat ons logo wel een opfrisbeurt kon gebruiken en besloten om Anneke, moeder van één van onze leerlingen, hierbij om hulp te vragen.

Zij ging enthousiast aan de slag en kwam al gauw met een aantal ontwerpen gebaseerd op het oude logo, maar ook met een geheel nieuw ontwerp.

Dit heeft ons aan het denken gezet… de komst van ons mooie nieuwe natuurplein is hét moment voor een nieuw en eigentijds logo, passend bij de school.

Het door Anneke ontworpen logo laat precies zien dat wij als school staan voor de natuur!

Afgelopen vrijdag was het aan dochter Pip de eer om de vlag met het nieuwe logo te onthullen en vervolgens te hijsen.

Wij zijn super trots op ons nieuwe logo, dankjewel Anneke!

Logo Antoniusschool Vragender DF
Van VaeneKwaker tot Vaenewaker. 🐸


Vandaag heeft Harrie Krabben, voorzitter van Stichting Marke Vragender Veen, de leerlingen van groep 8 officieel benoemd tot Vaenewaker.

De leerlingen beginnen in groep 1 als VaeneKwaker, om als Vaenewaker de basisschool te verlaten. Dit gaat natuurlijk niet zomaar.

Minimaal twee seizoenen per schooljaar hebben de kinderen een bezoek aan de bufferzone gebracht om ervaring en kennis op te doen over de natuur. Ook hebben er natuurweken en natuurdagen plaatsgevonden. Tijdens deze natuurdagen zijn de leerlingen o.a. onder begeleiding van gidsen het veen in geweest.

Stichting Marke Vragender Veen bedankt dat wij altijd beroep kunnen doen op jullie kennis en deskundigheid! 👍

Na een woordje van de voorzitter, waarin hij het belang voor het zorg dragen voor de natuur om ons heen uitsprak, kregen de leerlingen een pet van SMVV en een sleutelhanger met het mooie nieuwe logo van de VaeneKwakers.

Tot slot sprak hij de wens uit: “Ik hoop jullie later terug te zien in het veen, als natuurliefhebber of misschien zelfs wel als gids!”

Ouders en kinderen van groep 8 dankjewel voor het geweldig mooie afscheidscadeau, een houten tuinbank gemaakt door opa Aloys klein Gebbink! 👏👏👏

Bijna klaar...😅!

Samen bezig met de laatste werkzaamheden en voorbereidingen 😅💪... Wij zijn bijna klaar voor de feestelijke opening morgen🥳🥳!

'boerenlandhek'

Als afscheiding staat er nu op het plein een geweldig mooi boerenlandhek. Dit hek is gemaakt, geplaatst en gesponsord door Henk Gunnewijk van Rentink Zaagt. 👏👏👏

M O D D E R K E U K E N 🧱👷🏽‍♀️


Vandaag zijn de leerlingen van groep 3 gestart aan de bouw van de modderkeuken achter op het schoolplein in de zandbak. Zij begonnen de dag met een serieus werkoverleg, daarna gingen de leerlingen in groepjes aan de slag. Meten, graven, metselen en tussendoor mocht het belangrijkste gedeelte in de bouw niet worden vergeten en gingen zij samen “schaften”🥪

En dit allemaal onder geweldige leiding van de enige echte leermeester ‘Opa Gerard’.


Benieuwd naar het resultaat? Blijf ons volgen of neem een kijkje op het natuurplein.

🌱 basisbeplanting🌱

Sierappels, krentenbomen, seringen, meidoorns, vlinderstruiken, lindebomen en nog veel meer hebben inmiddels een mooie plek gekregen op ons plein. Net als de perenboom die we als afscheidscadeau van groep 8 hebben gekregen.

Deze basisbeplanting is mede mogelijk gemaakt door boomkwekerij Rendering uit Aalten.

Binnenkort steken we de handen uit de mouwen voor de verdere beplanting.💪


Opbrengst spaarpot 💰

De kinderen van de Antoniusschool hebben allerlei klusjes gedaan en zelfgemaakte tasjes verkocht. Hiermee hebben ze geld verdiend voor het natuurplein. Iedere bijdrage werd met trots in de spaarpot gestopt.

Hoogste tijd om het bedrag te gaan tellen. Wel 173 euro en 85 cent gespaard!

Geweldig gedaan jongens en meisjes! 👍👍

Plankenpad

Het plankenpad is een verhoogd wandelpad. Dit pad kom je tegen als je 't Schaddenpad wandelt. Zo houd je droge voeten tijdens deze wandeling om het Vragender-, Meddose- en Korenburgerveen.

En nu ook op het natuurplein van onze basisschool! De kinderen kunnen over het plankenpad lopen en wanen zich in het veen. Aan de zijkanten van het pad worden er planten geplant die ook in het veen staan. Ons eigen stukje 'veen' op de school.
Met dank aan Meerdink Bruggen.

𝗞𝗦𝗩 𝘃𝗼𝗲𝘁𝗯𝗮𝗹 𝗯𝗲𝗱𝗮𝗻𝗸𝘁!

𝗩𝗲𝗹𝗲 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗸𝗲𝗻 𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁 𝘄𝗲𝗿𝗸! 💪

Erg blij zijn wij met de houtsnippers, geschonken door voetbalvereniging KSV Vragender! De snippers zijn vakkundig onder de beuken verdeeld door verschillende kinderen van de boven- en onderbouw van onze school. 👩‍🌾🧑‍🌾

𝗗𝗲 𝗵𝗼𝘂𝘁𝘀𝗻𝗶𝗽𝗽𝗲𝗿𝘀 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗽𝘂𝘂𝗿 𝗻𝗮𝘁𝘂𝘂𝗿, 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗲𝘂𝘃𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗲𝗻 𝗴𝗲𝘃𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗲𝗿𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗼𝘀𝗴𝗿𝗼𝗻𝗱𝗴𝗲𝘂𝗿 𝗮𝗳. Ze vormen een laag van organisch materiaal. Deze humuslaag is uitstekend geschikt voor bodemorganismen zoals wormen en pissebedden, bacteriën en schimmels 🦠. Dat klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar het zorgt voor een uitstekende bodemstructuur! 👌

Ook verdampt, in droge periodes, het water minder snel. Dit zal de monumentale beuken ten goede komen 🌳. De snippers zorgen bovendien voor een natuurlijke valdemping en je kunt er bovenal heerlijk in spelen!


💡

Dankzij een geweldige gift van Vragender Duurzaam en de inzet van verschillende vaders en kinderen staat er nu unieke en duurzame verlichting op het plein! 💡


Deze verlichting zal worden aangesloten op onze zonnepanelen waardoor het geheel nog duurzamer wordt.

De robuuste lantaarnpalen en padverlichting zijn gemaakt van bestendig, onbehandeld kastanjehout en voorzien van vleermuisvriendelijk licht. 🦇


𝗗𝗮𝗻𝗸 𝗮𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗰𝗼ö𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗡𝗼𝗮𝗯𝗲𝗿𝗭𝗼𝗻 𝗨.𝗔.! https://bit.ly/3JuF0vg

 


'Juffrouw, mag ik met de batse?' 😄

Vaders, het voorwerk is gedaan!

Een aantal jongens heeft, op eigen initiatief, een gat gegraven voor de nog te planten Lindeboom.

#eigenaarschap #autonomie #betrokkenheid!

Een jaar later...

Een jaar geleden lag het schoolplein er heel anders bij! De tegels werden eruit gehaald en de graafmachines en shovels konden hun gang gaan.

 𝓔𝓮𝓷 𝓳𝓪𝓪𝓻 𝓵𝓪𝓽𝓮𝓻...

Er is al zoveel veranderd! 😍 Zowel op het plein als onder de grond. Het 'Natuurplein' doet haar naam eer aan, ook nu het blauwe hek aan de voorkant vervangen is door een houten hekwerk.

Ondertussen gaan we gestaag verder en is er afgelopen zaterdag een begin gemaakt met het pannaveld! ⚽️

 

 

Ook de achterzijde van het schoolplein is nu voorzien van tegels en grasstenen! 💪😃
Goedgekeurd door ons kritische testpanel! 👩‍🏫👨‍🏫✅

Deze stoere, robuuste maar ook stijlvolle picknicktafel is mede mogelijk gemaakt door een gift van Pentair Fairbanks Nijhuis uit Winterswijk!

Wat een bedrijvigheid op het schoolplein! 🤩

Onder het toeziend oog en met af en toe een kritische blik 🧐 van de kinderen werkt Loonbedrijf Vragender gestaag door en is vorige week de goot aan de achterzijde van het plein aangelegd! 

Inmiddels ligt ook een groot deel van de tegels er al in en worden morgen de grasstenen gelegd!

 

🐝 het bijenhotel 🐝

Vorige week dinsdag was het zover... ik mocht als mama meehelpen om het prachtige bijenhotel🐝 te vullen samen met de kinderen van school.

Het was erg leuk om te zien hoe druk de kinderen waren, hoe goed ze elkaar hielpen en hoe geïnteresseerd ze waren.

Het bijenhotel🐝 is goed gevuld, nu hopen dat de bijen🐝 zich er gaan thuis voelen! 🙂

Erg leuk om zo even mee te draaien en het natuurplein nog natuurlijker te maken.


Groetjes Judith, mama van Lize uit groep 2.Post voor Sint

Wauw! Wat gaaf dat wij met groep 5-6 een brievenbus voor op het gemeentehuis mochten maken, waar straks alle tekeningen voor Sinterklaas in mogen!

We hadden maar 1 middag de tijd, maar wat is er hard gewerkt en wat hebben de kinderen mooi werk gemaakt! Een prachtige brievenbus met mooi versierde postzakken erin. Juf Jolien heeft de brievenbus inmiddels naar het gemeentehuis gebracht. Daar zal burgemeester Annette Bronsvoort maandag een filmpje opnemen voor alle kinderen van Oost Gelre, om te vertellen dat ze hun tekeningen voor Sinterklaas in de brievenbus mogen doen, zodat ze alle tekeningen 13 november mee kunnen nemen naar het grote pietenhuis.

Benieuwd naar het resultaat? Bekijk dan snel de foto's of kom binnenkort een keer langs bij het gemeentehuis!

👷‍♂️

De werkzaamheden aan het schoolplein gaan gestaag door! 

Nu ook aan de achterkant van de school waar het 'oude groen' en de tegels worden verwijderd.

𝐒𝐥𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫𝐬, 𝐛𝐚𝐥𝐥𝐨𝐧𝐧𝐞𝐧, 𝐜𝐨𝐧𝐟𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐞𝐧 𝐡𝐨𝐮𝐭𝐬𝐧𝐢𝐩𝐩𝐞𝐫𝐬!

De kinderen van de Antoniusschool zijn afgelopen maandag knallend begonnen aan een nieuw schooljaar! Wat een feest en wat mooi om alle kinderen weer te ontvangen! 🥳

In de laatste week van de zomervakantie heeft een aantal vaders ervoor gezorgd dat er houtsnippers onder de bomen van het natuurplein zijn aangebracht. De houtsnippers werden opgehaald uit Zieuwent onder het motto 'wi'j hebt 'n snipperdag'. Mooi werk mannen!

De houtsnippers zijn geschonken door Groen Goed agrarisch natuurbeheer Oost Gelre. Dankjulliewel!

Deze website is gerealiseerd door Heutink ICT