Tijdlijn berichten


Op weg naar de kerststal.....🎄

Vanmorgen was het zover: groep 1-2 ging op weg naar de kerststal. Opa Wilfried en oma Yvonne hebben namelijk in de tuin de kerststal opgezet en ook dit jaar was groep 1-2 welkom om een kijkje te komen nemen. En van deze uitnodiging maken wij heel graag gebruik. Vooraf is in de groep het kerstverhaal besproken en hebben we ook gezamenlijk een kerststal geknutseld. Vol aandacht hebben de leerlingen de kerststal bekeken (om vervolgens natuurlijk ook de prachtige vissen in de vijver te bewonderen).
Deze tijd is een tijd vol tradities en wat mij betreft houd ik deze traditie graag in stand. Opa Wilfried en oma Yvonne: Dank jullie wel voor jullie gastvrijheid!

"Bewaren jullie ook iets voor thuis"? 🥕🥬🍽️

"Bewaren jullie ook iets voor thuis"? Deze vraag is vanmorgen meerdere keren aan zonen en dochters gesteld. De reputatie van 'Beste stamppot-makers van de wijde omtrek' 🏅 is inmiddels bij de meeste ouders bekend. Heel veel (oud)leerlingen hebben nl. al kennis gemaakt met de geweldige kookkunsten van oma Gerrie en oma Yvonne.

De leerlingen van de bovenbouw hebben onlangs soep gekookt met zelfgekweekte groente uit onze groentetuin, vandaag was het de beurt aan de leerlingen van groep 1-2 en groep 3-4. Nadat afgelopen dinsdag de laatste wortelen en prei met de leerlingen van het land zijn gehaald, werd er vanmorgen vanaf 8.30 uur meteen gestart met het koken. In groepjes is er hard gewerkt: snijden, (af)wassen, roeren, bakken en stampen natuurlijk. Na al dat harde werken (gelukkig was er nog even tijd voor een kopje koffie☕) was het tijd om heerlijk te eten van stamppot wortelen, stamppot boerenkool, rookworst en hachee. De zelfgemaakte appelmoes van oma Gerrie ontbrak gelukkig ook niet.
En omdat niet alle leerlingen van de bovenbouw konden helpen bij het soep koken, kregen we ook nog een beetje hulp van de bovenbouw.
Oma Gerrie en oma Yvonne: dank jullie wel voor weer een leerzame en waardevolle ochtend.
Wat een mooie afsluiting van ons groentetuinseizoen. 🍂🧅🥕


Gastspreker in de klas

Je zou maar een gastspreker in de klas krijgen die je alles kan vertellen over de aarde, stenen en fossielen. Dat geluk hadden de kinderen van groep 5-6 en 7-8. Henk Gerritsen kwam langs en nam een groot deel van zijn collectie stenen en fossielen mee. Wauw wat mooi! Zo konden we zien hoe planten en dieren er tot wel wel miljarden jaren geleden uit hebben gezien. Henk heeft zelfs één van zijn meest bijzondere stenen op school achtergelaten voor in de vitrinekast. Een stuk versteend palmhout, dat hij ooit dichtbij het huis van Stijn vond. Als verrassing mochten alle kinderen ook nog een mooie haaientand uitzoeken. Henk, heel erg bedankt! We gaan nu nog beter voorbereid naar het museum volgende week!

Van VaeneKwaker tot Vaenewaker: museum Min 40 Celsius 🦣

Ssssst.....heel stil gaan we naar binnen.......er slaapt iemand in het museum. We gaan heel zachtjes zitten, maar toch niet zachtjes genoeg, want Neander(thaler) wordt toch wakker. Dat is eigenlijk maar goed ook, want hij neemt ons mee naar de ijstijd. Hij vertelt over het ontstaan van het Vragenderveen, over Wolly de mammoet en hij maakt vuur met vuurstenen. We zien slagtanden en kiezen van de mammoet, het skelet van een wolharige neushoorn en ook niet onbelangrijk: we mogen ons verkleden en schminken als Neanderthalers, we mogen fossielen zoeken en zelf in het museum kijken. Eigenlijk te veel om op te noemen.

Wat een mooi museum, voor jong en oud en voor ons mogelijk gemaakt door SMVV. Dank je wel!

De bijgevoegde foto's geven een mooie indruk.

Van VaeneKwaker tot Vaenewaker (of ook wel: jong geleerd is oud gedaan). deel 2 😉

# grote betrokkenheid
# jong geleerd
# geweldig toch?

Goed weekend allemaal!

Van VaeneKwaker tot Vaenewaker (of ook wel: jong geleerd is oud gedaan).

Vanmorgen, al meteen om 8.30 uur, is groep 1-2 vertrokken naar het Vragenderveen. Laarzen aan, jas goed dicht, zitverhoger mee.....daar gaan we, want bij de schuilhut in de bufferzone wachten opa Roel Langendoen, opa Laurens Sonderen en gids Carla Wouda op ons. De leerlingen zijn best een beetje zenuwachtig: WE MOGEN HET RONDJE BADKUIP LOPEN!
De opa's en gids Carla hebben ons onderweg van alles verteld en laten zien, want....het is heel belangrijk dat onze leerlingen al zo jong mogelijk leren over de schoonheid en het bijzondere van het Vragenderveen. IJstijd, hoogveen, veenmos....en wat dacht je van gagel? Zo hopen we dat de leerlingen zich ook verantwoordelijk voelen voor het Vragenderveen als ze ouder zijn.

Terug op school is het eerst tijd voor fruit, drinken en toch ook wel weer een beetje warm worden. En dan....laarzen schoonmaken. Zo staan er weer 29 paar schone laarzen bij de deur, want ook hier geldt (hopelijk): jong geleerd is oud gedaan!

Wilt u zelf wat meer weten over ons prachtige en unieke Vragenderveen, dat kunt u meer informatie vinden in het boek over het Vragenderveen, geschreven door Ronald van Harxen, dat u namens SMVV in groep 1-2 heeft gekregen.


Het begint met een zaadje🌱.

Oma Gerrie heeft samen met Freddy en een aantal leerlingen opslag van de amberboom, de hibiscusstruik en een heel aantal jonge walnootboompjes uit de schooltuin gehaald. Natuurlijk erg jammer om hier niets mee te doen, onze monumentale beuk begon immers ooit ook met een zaadje.

Hoe is het mogelijk
dat iets zo klein,
Het begin van een grote boom kan zijn?”

Dus wil je bij het begin zijn van een geweldige boom, neem dan een zaailing mee en plant het op een goede plek. Zo wordt ons mooie dorp nog groener!


Zwerfboeken op school 📚


Er staat sinds enige tijd bij de hoofdingang in de hal een zwerfboekenkast.
In deze kast staan boeken die iedereen gratis mag lenen, houden of omruilen tegen een ander boek.

Om dit opnieuw onder de aandacht te brengen bij onze leerlingen liggen er bij de verschillende ingangen van school boeken en tijdschriften uit de zwerfboekenkast uitgestald. Deze mogen de kinderen mee naar huis nemen.

De zwerfboekenkast is er voor iedereen in ons dorp, ook voor volwassenen die geen kinderen of kleinkinderen bij ons op school hebben.

Dus voel je vrij om mee te doen en ruil boeken, leen ze of voeg een paar boeken uit jouw boekenkast toe! Zo kan iedereen van elkaars boeken genieten.

Is de school open, dan is de minibieb ook open🥳

Veel leesplezier👍,

Biebvrijwilligers en team Antoniusschool.


🐸VaeneWakers!🐸

Vandaag heeft Laurens Garstenveld, de nieuwe voorzitter van Stichting Marke Vragender Veen, de leerlingen van groep 8 officieel benoemd tot Vaenewaker.

De leerlingen beginnen in groep 1 als VaeneKwaker, om als VaeneWaker de basisschool te verlaten. Dit gaat natuurlijk niet zomaar.

Minimaal twee seizoenen per schooljaar hebben de kinderen een bezoek aan de bufferzone gebracht om ervaring en kennis op te doen over de natuur. Ook hebben er natuurweken en natuurdagen plaatsgevonden. Tijdens deze natuurdagen zijn de leerlingen o.a. onder begeleiding van gidsen het veen in geweest.

Stichting Marke Vragender Veen bedankt dat wij altijd beroep kunnen doen op jullie kennis en deskundigheid! 👍

Na een woordje van de voorzitter kregen de leerlingen een pet van SMVV en een sleutelhanger met het mooie logo van de VaeneKwakers.

Daarna kregen de leerlingen van groep 8 nog een prachtige tekening van hun buddy's met daarbij een grote knuffel als bedankje voor alle hulp en gezelligheid.

Tot slot heeft groep 8 hun basisschooltijd afgesloten door letterlijk de school uit te fietsen.

We wensen groep 8 veel plezier en succes op het VO!

Een bezoek aan boerderij Meeks 🐄🐮

In groep 1-2 staat momenteel het prentenboek ‘Alles voor een pannenkoek’ centraal. Floris heeft zin in een pannenkoek, maar zijn moeder zet hem aan het werk. Hij moet zelf zorgen voor het meel, de eieren, de melk en de boter, voordat zijn moeder het pannenkoekenbeslag gaat maken. In het boek leren de kinderen hoe dit vroeger ging en komen woorden als ‘dorsvlegel’ en ‘melkbus’ aan bod. Wij maken vervolgens de vertaalslag naar het heden. Van combine tot melktank.

In de klas staat momenteel een melkbus, een melkkrukje en een zinken emmer. Om te zien hoe er nu gemolken wordt zijn we vanmorgen naar boerderij Meeks gewandeld. Daar hebben Derk en Lotte ons gastvrij ontvangen. We mochten van alles bekijken en Derk en Lotte hebben ons veel geleerd. Over kalfjes, pinken, een vaars en een koe. Over melken, de melkput en de melktank. Over hooi, gekuild hooi en stro. De kinderen mochten de kalveren voeren, in de melkput staan en van alles vragen.

Tot slot hebben we van Derk en Lotte een heuse proeverij gehad van diverse melkproducten en na deze smakelijke afsluiting zijn we terug gewandeld naar school, met een mooie kleurplaat.

Nogmaals dank je wel Derk en Lotte voor jullie gastvrijheid, de uitleg en de heerlijke proeverij!

10 jaar bieb op de Antoniusschool🥳

Vandaag hebben we het 10-jarig bestaan van de bibliotheek op school gevierd.
Dit samen met onze biebvrijwilligers, leesoma Gera, leesconsulent Louis en speciale gast burgemeester Annette Bronsvoort.

Na 10 jaar bieb op school is de leesmotivatie van onze leerlingen enorm gegroeid.
Al blijft luisteren naar een mooi voorgelezen verhaal ook erg fijn!

Ank, Ciel, Henriët, Leny, Marijke, Ria, Ineke, Gera en Louis dankjewel voor jullie geweldige inzet voor onze leerlingen!

Van Vaenekwaker tot Vaenewaker

Om een goede Vaenewaker te worden is het goed om nog meer te leren over vogels. Ging het de vorige keer m.n. over de vogels op ons schoolplein, nu leren we meer over vogels die in de bufferzone en in het Vragenderveen voorkomen (en in onze verdere omgeving). Hiermee hebben we afgelopen week een start gemaakt. Omdat het niet handig is om met een groep op vogelexcursie te gaan - daarvoor moeten we iets vroeger opstaan en maken we waarschijnlijk iets te veel geluid - hebben de gidsen Ronald van Harxen en Henk te Riet van SMVV ons op school veel geleerd over de vogels. Donderdag 4 april heeft Ronald een les verzorgd aan de leerlingen in groep 5-6 en groep 7-8. Vandaag, vrijdag 5 april, hebben de leerlingen in groep 1-2 en groep 3-4 een les gehad van Henk.
Er is van alles aanbod gekomen: Hoe ga je vogels spotten, Beleef de lente, verschillende vogels w.o. roofvogels en de kraanvogel, de veren, de geluiden, de nesten en nestkastjes, het paren, de eieren en nog veel meer. Zowel leerlingen als leerkrachten hebben veel kennis opgestoken en samen gaan we met dit onderwerp de komende week verder aan de slag. Enkele leerlingen van groep 1-2 zijn na afloop meteen in de leeshoek gedoken en buiten is met zand en stokjes al een vogelnest gebouwd. Vol enthousiasme hebben leerlingen van de bovenbouw de hele school op de hoogte gehouden van het wel en wee van de Oehoe. De interesse is in ieder geval al gewekt! Bent u ook geïnteresseerd? www.beleefdelente.nl is een echte aanrader!
Dank je wel Ronald en Henk!

Vrijdag 12 april sluiten we het thema af met een roofvogeldemonstratie. Deze wordt ons aangeboden door SMVV en vindt plaats op het KSV-terrein en begint om 10:30 uur. Belangstellenden zijn welkom (honden echter niet)!

Het weer van vandaag 🌧 Ideaal buitenspeelweer😃!
MMMMM😋

Wel 58 kinderen hebben vandaag met oma Yvonne en oma Gerrie gekookt met groente uit de schooltuin.
Door de ervarenheid en de perfecte voorbereiding van de kookoma’s, maar ook door het planten en zaaien met opa Mateman, konden we vanmiddag met z’n allen genieten van heerlijke stamppot boerenkool, stamppot andijvie en hutspot.

Oma Yvonne, oma Gerrie en opa Mateman dankjewel voor alles wat wij van jullie leren!👏


Winnaar boerenkool-groeiwedstrijd 🏆

Vandaag was oma Gerrie op school om de winnaar van de boerenkool-groeiwedstrijd bekend te maken.

Nog voor de zomervakantie hebben de kinderen van groep 1-2 van oma Gerrie een boerenkoolplantje gekregen om thuis op te kweken. De kinderen hebben allemaal erg hun best gedaan, alleen bij sommige plantjes helaas de rupsen, slakken en konijnen ook😉!

Onze winnaar heeft trots zijn prijs, een heerlijke rookworst voor het hele gezin, in ontvangst genomen.
Willem gefeliciteerd met je eerste prijs🎉!

Morgen gaan de kinderen van groep 1-2, 3-4 en 4-5 met de kookoma’s aan de slag. Er zal, met de opbrengst uit de schooltuin, de door de kinderen meegebrachte wedstrijdboerenkool en ook nog met groente uit de tuin van oma Gerrie, heerlijke stamppot gekookt gaan worden.
Het water loopt ons nu al in de mond…. 😋

Over boerenkool 🥬, slakken 🐌🐌 , rupsen, aardbeien 🍓🍓 en walnoten.

De herfst heeft zijn intrede gedaan, maar dat weerhoudt oma Gerrie er niet van om met leerlingen in onze (moes)tuin te werken.

Een eekhoorn 🐿heeft afgelopen winter niet alle verstopte walnoten opgegeten, met als resultaat vele kleine walnotenboompjes naast het lokaal van groep 1-2. Samen met oma Gerrie zijn alle boompjes zorgvuldig uit de grond gehaald. Daarna aan het werk in de moestuin: aardbeien stekken en slakken en rupsen van de boerenkoolplanten verwijderen.
Heeft u plek voor een walnotenboom of een aardbeienplant? Naast onze 'zwerfboekenkast' voor in de hal staan er een aantal om mee te nemen.

(bijna) geen zand meer in school😉!

Door het gebruik van deze geweldig mooie, degelijke, stevige en natuurlijke voetenveger is er (bijna) geen zand meer in school!
De bezems zijn door Harry (van juf Carla) gemonteerd op een mooie stam die aan ons is geschonken door opa Aloys Gunnewick.

De voetenveger is ideaal voor het reinigen van laarzen en schoenen na het spelen op het natuurplein.

Dankjewel opa Aloys en Harry voor niet één, maar twee van deze mooie voetenvegers!

De fanfare en slagwerkgroep Antonius is jarig! 🥳🎈

De fanfare en slagwerkgroep Antonius is jarig! Zij vieren dit jaar hun 75ste verjaardag. Dat betekent feest, een heel jaar lang. Eigenlijk krijg je cadeaus als je jarig bent, maar de fanfare en slagwerkgroep heeft er voor gekozen om cadeaus te geven. Zo was er ook een muzikaal cadeau vanmiddag voor de Antoniusschool! Dit cadeau bestond uit een 'levend muzikaal bingo' en een tocht door Vragender met muziekspellen. In de speeltuin moesten er zo snel mogelijk 'verstopte instrumenten' gezocht worden. Op het trapveldje hebben de leerlingen met flessen en water een toonladder gemaakt. In het plantsoen hebben de leerlingen ( na eerst even luisteren natuurlijk) gerend naar het juiste blaas- of slaginstrument en in ons buitenlokaal onder de bomen is op verschillende materialen gedrumd.
Fanfare en slagwerkgroep, en met name Marie-José, Evelien, Linet, Rosa, Eddie en Anja, dank je wel voor deze geweldige en leerzame muzikale middag!
Van harte gefeliciteerd met jullie 75-jarig jubileum en veel succes, en niet te vergeten plezier, bij de activiteiten en optredens die dit jubileumjaar nog in petto heeft!

Veilig met (landbouw)verkeer🚜🚛

Vandaag hebben onze leerlingen een geweldige leerzame ervaring opgedaan met verschillende (landbouw)voertuigen.

Onder leiding van ervaren trekkerchauffeurs Wilco, Frank en Tom en zeer ervaren vrachtwagenchauffeur (41 jaar op de vrachtwagen) opa Wilfried hebben de leerlingen ervaren wat dode hoeken zijn en waar je wel zichtbaar bent voor de chauffeur.

De leerlingen hebben geleerd om veilig te handelen als ze grote (landbouw)voertuigen tegenkomen. Bijvoorbeeld door voldoende afstand te houden, uit de dode hoek te blijven, duidelijk richting aan te geven en oogcontact te maken met de chauffeur.

De leerlingen hebben ervaren dat een ploeg achter een trekker erg ver kan uitzwenken en dat je daar dus uit de buurt moet blijven!
Roepen naar een chauffeur in de cabine helpt niet. Hij kan namelijk niet horen wat er buiten zijn cabine gebeurd en wij eigenlijk ook niet!

Wist je dat de breedte van de hakselaar 3,5 meter is en de Winterswijkseweg voor school 4 meter?  Er blijft dus maar weinig ruimte over naast de hakselaar wanneer hij voor school langs rijdt.

De kinderen zijn zich nu (meer) bewust van de gevaren van grote (landbouw)voertuigen en van hun eigen verantwoordelijkheid in het veilig omgaan hiermee.

Loonbedrijf Vragender, Gunnewick mengvoeders, verkeersouders en iedereen die nog meer geholpen heeft dankjewel voor het mogelijk maken van deze leerzame en leuke ochtend! 👏

Wist u dat.....🦇🦉🥬

Wist u dat....
- de sla het ontzettend goed doet in onze moestuin? Met dank aan oma Gerrie, opa Mateman en de leerlingen die in de tuin hebben gewerkt. Dat wordt binnenkort broodjes gezond eten!

-er torenvalken zitten in één van de beukenbomen voor school en ze ook jongen hebben? We hebben veren gevonden, we hebben de ouders zien vliegen en de jongen gehoord! Geweldig!

-niet alleen torenvalken zich prettig voelen op ons natuurplein, maar ook vleermuizen? In groep 6 wilde een vleermuis deelnemen aan de 'leesinloop'. We hebben hem of haar toch maar - heel voorzichtig uiteraard - met een borstel en blik naar buiten gebracht. Met een vriendelijk verzoek: toch graag buiten een slaapplek zoeken.

🌱 Het tuinseizoen is weer begonnen!🌱

De ijsheiligen zijn vertrokken, tijd om te zaaien en te planten.

Na serieus werkoverleg hebben drie leerlingen vandaag, onder de deskundige leiding van opa Mateman en oma Gerrie, gezaaid en geplant . We kijken uit naar het moment waarop we o.a. de eerste tomaten kunnen plukken 🍅.

"An't wark" 🌻💪

De periode van regen lijkt even voorbij, de zon laat zich zien, het onkruid brult de grond uit: de hoogste tijd voor het onkruidvrij maken van onze moestuin. Dus: "aan het werk!" (Of "an't wark", zoals we ook wel eens in groep 1-2 zeggen.) Met schoffel, hark en handen is de moestuin onkruid vrij gemaakt door oma Gerrie en leerlingen van groep 1-2. De eerste zonnebloemzaadjes zijn gepoot en op enkele plekken zijn wilde bloemenzaadjes gezaaid. Ook is er al sla 'voorgezaaid'. Wel drie soorten!
Na de meivakantie gaan we verder an't wark in onze moestuin.
(Tijdens het onkruid verwijderen kwamen de leerlingen ook nog een overwinteringsplek van een egel tegen! Die heeft daar afgelopen winter prima kunnen slapen. 🦔)

📚 Vanaf vandaag te leen in onze bieb op school! 📚

Dit geweldig mooie fotoboek is vanaf vandaag te leen bij de BOS!

Het neemt je mee in de totstandkoming van ons natuurlijk en natuurrijk schoolplein. 🌱🐞🌱
Je kunt het hele proces in woord en beeld volgen vanaf de eerste ideeën tot aan de feestelijke opening van het vernieuwde plein.

Veel lees- en kijkplezier!



🏃‍♀️🏃‍♂️ Sponsorloop voor KiKa🏃‍♂️🏃‍♀️

Vanmorgen waren Coen, Anke, Lobke en Jelle van ‘team Wieter’ weer even terug in de klas bij ons op school.
Zij lopen op 23 april 2023 de marathon in Londen voor Stichting KiKa, om kinderen met kanker een betere kans op genezing te geven.

Na de uitleg van ‘team Wieter’ en de vele vragen van de kinderen, was het voor ons duidelijk:
Wij willen ook helpen om geld in te zamelen voor dit hele goede doel! 

Dit doen we d.m.v. een sponsorloop op vrijdag 17 februari. We rennen rondjes om onze school. Over het natuurplein en via de Schoolstraat gaan we bij de groentuin en observatiepost het plein weer op. 

Vandaag hebben de kinderen een sponsorformulier meegekregen. Het is de bedoeling dat de kinderen sponsoren zoeken en het ingevulde formulier uiterlijk woensdag 15 februari weer inleveren op school.

Na afloop van de sponsorloop berekenen we hoeveel geld de kinderen hebben opgehaald. De kinderen gaan dan weer met het formulier langs de sponsoren om het geld op te halen. U hoort t.z.t. wanneer het geld ingeleverd moet worden.

Wordt vervolgd.

Wij wensen de kinderen en ‘team Wieter’ veel succes! 💪


Liriodendron Tulipifera 🌷👑🌳

“Als er geen bomen zouden zijn, zouden wij niet bestaan”. En zo is het maar net! Het is duidelijk dat deze leerling de uitleg over het planten van de Tulpenboom vóór school goed heeft begrepen.

Van ‘Lageschaar vaste planten’ hebben we tijdens de opening van ons schoolplein een boomcheque ontvangen namens ‘NL Greenlabel’ te besteden voor ons schoolplein. En kwam dat even goed uit. Voor op ons plein konden we nog een mooie boom gebruiken. Omdat Lageschaar alleen maar vaste planten heeft, mochten we deze boomcheque besteden bij ‘Boomkwekerij Rendering’.

En zo hebben we samen met Falko Spijkers een Tulpenboom geplant. Nee, niet die Magnolia, maar een Liriodendron Tulipifera. Waarom deze boom Tulpenboom genoemd wordt? Nou, dat is niet zo heel ingewikkeld. Het blad en de bloem lijken beiden op een tulp. De boom is nu 4.50m en kan wel 25m hoog worden!!! Groep 7-8 wist dat dit hoger is dan de observatiepost aan de rand van het Vragenderveen.

Bij de boom is ook een fles begraven met daarin een brief, geschreven door groep 6, met de namen erop van alle leerlingen van onze school.

Als je goed kijkt naar het blad, lijkt het blad ook wel op een kroon. Daarom werd deze boom vroeger op hele belangrijke plekken geplant. Komt dat even mooi uit, want wij vinden ons schoolplein ook heel belangrijk!

MMMM MOOS 😋🥬😋

Vandaag hebben de kinderen van groep 1-2 en groep 3 stamppot boerenkool en hutspot gekookt met groente uit onze schooltuin.

Na een uitleg van de oma's hebben we in groepjes geoogst, gewassen, geschild, gesneden, gebakken, gekookt en gestampt. En natuurlijk hebben we na de heerlijke maaltijd ook afgewassen.

Speciale gast vandaag was opa Mateman. Van hem en van oma Gerrie hebben wij geleerd hoe we in de moestuin moeten werken. We hebben nog meer geleerd: stamppot boerenkool heet in de Achterhoek Moos!

Oma Gerrie, oma Yvonne en opa Mateman dankjewel👏


minibieb op school 📚


Sinds vandaag staat er bij de hoofdingang in de hal een minibieb.
In deze bieb staan boeken die iedereen gratis mag lenen of omruilen tegen een ander boek.

De minibieb is er voor iedereen in ons dorp. Dus voel je vrij om mee te doen en ruil boeken, leen ze of voeg een paar boeken uit jouw boekenkast toe! Zo kan iedereen van elkaars boeken genieten.

Is de school open, dan is de minibieb ook open.


Veel leesplezier👍,

Biebvrijwilligers en team Antoniusschool.

Naar Villa Duikelaar🍂🌿

Afgelopen maandag kregen we de unieke kans om met groep 7/8 naar de onderduikersbult te gaan!

Onder begeleiding van Carla Wouda en Jan Geerdink hebben we deze bijzondere tocht naar Villa Duikelaar gemaakt.

We hebben, een heel klein beetje, kunnen ervaren hoe het voor de vier mannen uit Lichtenvoorde geweest moet zijn om hier ondergedoken te zitten.

Na al die jaren was er natuurlijk weinig meer van de ''Villa'' over. Gelukkig wist Jan Geerdink met zijn verhalen goed te beschrijven hoe het allemaal gegaan is.

Een hele bijzondere ervaring om niet te vergeten!

Kinderboekenweek GI-GA-GROEN deel 2 🐦🦅🦉🦜

Ook deze week hebben we buiten 'maatjes gelezen'. Het was om 8.30 uur een stuk frisser dan vorige week, maar dat heeft het (voor)leesplezier niet in de weg gestaan. Ook zijn nog enkele foto's van vorige week toegevoegd.

Meester Louis, leesconsulent van de bibliotheek, heeft in onze schoolbibliotheek aan de kinderen van groep 1-2 en groep 3 het prentenboek 'De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn' voorgelezen. Met bijpassende geluiden en platen op het digibord, dat maakt het extra mooi. En wat weten de kinderen al veel over de moestuin! Tot slot hebben de kinderen op 'verkeersborden' getekend welke dieren toch wel verboden zijn in de moestuin. De slak is het meest getekend! 🐌
Voor groep 4 t/m 8 kwam meester Louis langs met een interessante opdracht. In groepjes gingen de leerlingen aan de slag met verschillende gi-ga-groene opdrachten die te maken hadden met gave weetjes over de natuur.

In de hal staat inmiddels een 'observatietent'. De leerlingen van groep 1-2 hebben al heel wat vogels gespot!
En aan de fabels wordt hard gewerkt. Dit is, zoals een leerling uit groep 7-8 opmerkte, toch wel moeilijker dan gedacht! We zijn benieuwd naar de resultaten. Wie wint de 'gouden' of 'zilveren' veer?

Op naar donderdagmiddag. Dan worden de resultaten beoordeeld door een vakjury, bestaande uit vrijwilligers van onze mooie bibliotheek op school.

Goed weekend allemaal.

Kinderboekenweek 2022 GI-GA-GROEN! 🐦

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar GI-GA-GROEN! Nou, met zo'n thema kunnen wij wel uit de voeten!

Afgelopen week hebben we de Kinderboekenweek gezamenlijk geopend. Een vogelspotter komt op het podium een wel hele vreemde vogel tegen: 'Meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant'. Hij legt ons uit wat een fabel is. Alle groepen krijgen van hem de opdracht om een fabel te schrijven. De mooiste fabels worden beloond met een gouden of zilveren ganzenveer!!!

In alle groepen wordt aandacht besteed aan de vogels op het plein en aan fabels. En natuurlijk wordt er volop (voor)gelezen!

(in het voorjaar leren we meer over de vogels in de bufferzone en in het Vragenderveen.)

Donderdagmorgen hebben we, natuurlijk buiten, 'maatjes lezen' gedaan. Op ons plein is het heerlijk lezen, samen met een maatje.

Vrijdagmorgen heeft Henk te Riet, gids van SMVV, in alle groepen verteld over vogels die we op het plein kunnen tegenkomen en over vogelhuisjes en nestkastjes. Welke vogels houden wel of niet van een vogelhuisje, hoe groot moet de opening zijn en nog veel meer!

De eerste week is voorbij, we gaan het nog twee weken hebben over de Kinderboekenweek. Wordt vervolgd!


Deze website is gerealiseerd door Cloudwise