Tijdlijn berichten


Veilig met (landbouw)verkeer🚜🚛

Vandaag hebben onze leerlingen een geweldige leerzame ervaring opgedaan met verschillende (landbouw)voertuigen.

Onder leiding van ervaren trekkerchauffeurs Wilco, Frank en Tom en zeer ervaren vrachtwagenchauffeur (41 jaar op de vrachtwagen) opa Wilfried hebben de leerlingen ervaren wat dode hoeken zijn en waar je wel zichtbaar bent voor de chauffeur.

De leerlingen hebben geleerd om veilig te handelen als ze grote (landbouw)voertuigen tegenkomen. Bijvoorbeeld door voldoende afstand te houden, uit de dode hoek te blijven, duidelijk richting aan te geven en oogcontact te maken met de chauffeur.

De leerlingen hebben ervaren dat een ploeg achter een trekker erg ver kan uitzwenken en dat je daar dus uit de buurt moet blijven!
Roepen naar een chauffeur in de cabine helpt niet. Hij kan namelijk niet horen wat er buiten zijn cabine gebeurd en wij eigenlijk ook niet!

Wist je dat de breedte van de hakselaar 3,5 meter is en de Winterswijkseweg voor school 4 meter?  Er blijft dus maar weinig ruimte over naast de hakselaar wanneer hij voor school langs rijdt.

De kinderen zijn zich nu (meer) bewust van de gevaren van grote (landbouw)voertuigen en van hun eigen verantwoordelijkheid in het veilig omgaan hiermee.

Loonbedrijf Vragender, Gunnewick mengvoeders, verkeersouders en iedereen die nog meer geholpen heeft dankjewel voor het mogelijk maken van deze leerzame en leuke ochtend! 👏

Wist u dat.....🦇🦉🥬

Wist u dat....
- de sla het ontzettend goed doet in onze moestuin? Met dank aan oma Gerrie, opa Mateman en de leerlingen die in de tuin hebben gewerkt. Dat wordt binnenkort broodjes gezond eten!

-er torenvalken zitten in één van de beukenbomen voor school en ze ook jongen hebben? We hebben veren gevonden, we hebben de ouders zien vliegen en de jongen gehoord! Geweldig!

-niet alleen torenvalken zich prettig voelen op ons natuurplein, maar ook vleermuizen? In groep 6 wilde een vleermuis deelnemen aan de 'leesinloop'. We hebben hem of haar toch maar - heel voorzichtig uiteraard - met een borstel en blik naar buiten gebracht. Met een vriendelijk verzoek: toch graag buiten een slaapplek zoeken.

🌱 Het tuinseizoen is weer begonnen!🌱

De ijsheiligen zijn vertrokken, tijd om te zaaien en te planten.

Na serieus werkoverleg hebben drie leerlingen vandaag, onder de deskundige leiding van opa Mateman en oma Gerrie, gezaaid en geplant . We kijken uit naar het moment waarop we o.a. de eerste tomaten kunnen plukken 🍅.

"An't wark" 🌻💪

De periode van regen lijkt even voorbij, de zon laat zich zien, het onkruid brult de grond uit: de hoogste tijd voor het onkruidvrij maken van onze moestuin. Dus: "aan het werk!" (Of "an't wark", zoals we ook wel eens in groep 1-2 zeggen.) Met schoffel, hark en handen is de moestuin onkruid vrij gemaakt door oma Gerrie en leerlingen van groep 1-2. De eerste zonnebloemzaadjes zijn gepoot en op enkele plekken zijn wilde bloemenzaadjes gezaaid. Ook is er al sla 'voorgezaaid'. Wel drie soorten!
Na de meivakantie gaan we verder an't wark in onze moestuin.
(Tijdens het onkruid verwijderen kwamen de leerlingen ook nog een overwinteringsplek van een egel tegen! Die heeft daar afgelopen winter prima kunnen slapen. 🦔)

📚 Vanaf vandaag te leen in onze bieb op school! 📚

Dit geweldig mooie fotoboek is vanaf vandaag te leen bij de BOS!

Het neemt je mee in de totstandkoming van ons natuurlijk en natuurrijk schoolplein. 🌱🐞🌱
Je kunt het hele proces in woord en beeld volgen vanaf de eerste ideeën tot aan de feestelijke opening van het vernieuwde plein.

Veel lees- en kijkplezier!🏃‍♀️🏃‍♂️ Sponsorloop voor KiKa🏃‍♂️🏃‍♀️

Vanmorgen waren Coen, Anke, Lobke en Jelle van ‘team Wieter’ weer even terug in de klas bij ons op school.
Zij lopen op 23 april 2023 de marathon in Londen voor Stichting KiKa, om kinderen met kanker een betere kans op genezing te geven.

Na de uitleg van ‘team Wieter’ en de vele vragen van de kinderen, was het voor ons duidelijk:
Wij willen ook helpen om geld in te zamelen voor dit hele goede doel! 

Dit doen we d.m.v. een sponsorloop op vrijdag 17 februari. We rennen rondjes om onze school. Over het natuurplein en via de Schoolstraat gaan we bij de groentuin en observatiepost het plein weer op. 

Vandaag hebben de kinderen een sponsorformulier meegekregen. Het is de bedoeling dat de kinderen sponsoren zoeken en het ingevulde formulier uiterlijk woensdag 15 februari weer inleveren op school.

Na afloop van de sponsorloop berekenen we hoeveel geld de kinderen hebben opgehaald. De kinderen gaan dan weer met het formulier langs de sponsoren om het geld op te halen. U hoort t.z.t. wanneer het geld ingeleverd moet worden.

Wordt vervolgd.

Wij wensen de kinderen en ‘team Wieter’ veel succes! 💪


Liriodendron Tulipifera 🌷👑🌳

“Als er geen bomen zouden zijn, zouden wij niet bestaan”. En zo is het maar net! Het is duidelijk dat deze leerling de uitleg over het planten van de Tulpenboom vóór school goed heeft begrepen.

Van ‘Lageschaar vaste planten’ hebben we tijdens de opening van ons schoolplein een boomcheque ontvangen namens ‘NL Greenlabel’ te besteden voor ons schoolplein. En kwam dat even goed uit. Voor op ons plein konden we nog een mooie boom gebruiken. Omdat Lageschaar alleen maar vaste planten heeft, mochten we deze boomcheque besteden bij ‘Boomkwekerij Rendering’.

En zo hebben we samen met Falko Spijkers een Tulpenboom geplant. Nee, niet die Magnolia, maar een Liriodendron Tulipifera. Waarom deze boom Tulpenboom genoemd wordt? Nou, dat is niet zo heel ingewikkeld. Het blad en de bloem lijken beiden op een tulp. De boom is nu 4.50m en kan wel 25m hoog worden!!! Groep 7-8 wist dat dit hoger is dan de observatiepost aan de rand van het Vragenderveen.

Bij de boom is ook een fles begraven met daarin een brief, geschreven door groep 6, met de namen erop van alle leerlingen van onze school.

Als je goed kijkt naar het blad, lijkt het blad ook wel op een kroon. Daarom werd deze boom vroeger op hele belangrijke plekken geplant. Komt dat even mooi uit, want wij vinden ons schoolplein ook heel belangrijk!

MMMM MOOS 😋🥬😋

Vandaag hebben de kinderen van groep 1-2 en groep 3 stamppot boerenkool en hutspot gekookt met groente uit onze schooltuin.

Na een uitleg van de oma's hebben we in groepjes geoogst, gewassen, geschild, gesneden, gebakken, gekookt en gestampt. En natuurlijk hebben we na de heerlijke maaltijd ook afgewassen.

Speciale gast vandaag was opa Mateman. Van hem en van oma Gerrie hebben wij geleerd hoe we in de moestuin moeten werken. We hebben nog meer geleerd: stamppot boerenkool heet in de Achterhoek Moos!

Oma Gerrie, oma Yvonne en opa Mateman dankjewel👏


minibieb op school 📚


Sinds vandaag staat er bij de hoofdingang in de hal een minibieb.
In deze bieb staan boeken die iedereen gratis mag lenen of omruilen tegen een ander boek.

De minibieb is er voor iedereen in ons dorp. Dus voel je vrij om mee te doen en ruil boeken, leen ze of voeg een paar boeken uit jouw boekenkast toe! Zo kan iedereen van elkaars boeken genieten.

Is de school open, dan is de minibieb ook open.


Veel leesplezier👍,

Biebvrijwilligers en team Antoniusschool.

Naar Villa Duikelaar🍂🌿

Afgelopen maandag kregen we de unieke kans om met groep 7/8 naar de onderduikersbult te gaan!

Onder begeleiding van Carla Wouda en Jan Geerdink hebben we deze bijzondere tocht naar Villa Duikelaar gemaakt.

We hebben, een heel klein beetje, kunnen ervaren hoe het voor de vier mannen uit Lichtenvoorde geweest moet zijn om hier ondergedoken te zitten.

Na al die jaren was er natuurlijk weinig meer van de ''Villa'' over. Gelukkig wist Jan Geerdink met zijn verhalen goed te beschrijven hoe het allemaal gegaan is.

Een hele bijzondere ervaring om niet te vergeten!

Kinderboekenweek GI-GA-GROEN deel 2 🐦🦅🦉🦜

Ook deze week hebben we buiten 'maatjes gelezen'. Het was om 8.30 uur een stuk frisser dan vorige week, maar dat heeft het (voor)leesplezier niet in de weg gestaan. Ook zijn nog enkele foto's van vorige week toegevoegd.

Meester Louis, leesconsulent van de bibliotheek, heeft in onze schoolbibliotheek aan de kinderen van groep 1-2 en groep 3 het prentenboek 'De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn' voorgelezen. Met bijpassende geluiden en platen op het digibord, dat maakt het extra mooi. En wat weten de kinderen al veel over de moestuin! Tot slot hebben de kinderen op 'verkeersborden' getekend welke dieren toch wel verboden zijn in de moestuin. De slak is het meest getekend! 🐌
Voor groep 4 t/m 8 kwam meester Louis langs met een interessante opdracht. In groepjes gingen de leerlingen aan de slag met verschillende gi-ga-groene opdrachten die te maken hadden met gave weetjes over de natuur.

In de hal staat inmiddels een 'observatietent'. De leerlingen van groep 1-2 hebben al heel wat vogels gespot!
En aan de fabels wordt hard gewerkt. Dit is, zoals een leerling uit groep 7-8 opmerkte, toch wel moeilijker dan gedacht! We zijn benieuwd naar de resultaten. Wie wint de 'gouden' of 'zilveren' veer?

Op naar donderdagmiddag. Dan worden de resultaten beoordeeld door een vakjury, bestaande uit vrijwilligers van onze mooie bibliotheek op school.

Goed weekend allemaal.

Kinderboekenweek 2022 GI-GA-GROEN! 🐦

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar GI-GA-GROEN! Nou, met zo'n thema kunnen wij wel uit de voeten!

Afgelopen week hebben we de Kinderboekenweek gezamenlijk geopend. Een vogelspotter komt op het podium een wel hele vreemde vogel tegen: 'Meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant'. Hij legt ons uit wat een fabel is. Alle groepen krijgen van hem de opdracht om een fabel te schrijven. De mooiste fabels worden beloond met een gouden of zilveren ganzenveer!!!

In alle groepen wordt aandacht besteed aan de vogels op het plein en aan fabels. En natuurlijk wordt er volop (voor)gelezen!

(in het voorjaar leren we meer over de vogels in de bufferzone en in het Vragenderveen.)

Donderdagmorgen hebben we, natuurlijk buiten, 'maatjes lezen' gedaan. Op ons plein is het heerlijk lezen, samen met een maatje.

Vrijdagmorgen heeft Henk te Riet, gids van SMVV, in alle groepen verteld over vogels die we op het plein kunnen tegenkomen en over vogelhuisjes en nestkastjes. Welke vogels houden wel of niet van een vogelhuisje, hoe groot moet de opening zijn en nog veel meer!

De eerste week is voorbij, we gaan het nog twee weken hebben over de Kinderboekenweek. Wordt vervolgd!


Kom eens kijken...👀

De jarenlange goede samenwerking tussen SMVV en de Antoniusschool is sinds gisteren ook terug te zien in het informatiecentrum van de stichting.

Naast o.a. foto’s van gewone en van zeldzame vogels, vlinders, planten en allerlei prachtige landschapsfoto’s die in het Vragenderveen zijn gemaakt is er nu ook werk van de leerlingen van de Antoniusschool te zien. 

De SMVV ondersteunt het natuuronderwijs op onze school. Deze geweldige samenwerking geeft hoop voor de toekomst van het Vragenderveen!

Kom eens kijken in het bezoekerscentrum aan de Pastoor Scheepersstraat 1 A, in het centrum van Vragender. Het is doorlopend geopend en de toegang is gratis. 

Slakken 🐌 en rupsen 🐛

Vandaag hebben Carla en Benthe Wouda een bezoek gebracht aan alle groepen. Ze hebben ons veel geleerd over slakken. Niet alleen over de slakken die we ook in onze tuin kunnen vinden, maar ook over de agaatslak; een wel hele grote slak die oorspronkelijk uit Afrika komt. In de pauze hebben we natuurlijk slakken gezocht en in de moestuin hebben we er wat gevonden.

Met oma Gerrie hebben enkele kinderen ook naar andere dieren gezocht in de moestuin: rupsen, van het koolwitje, in de boerenkool. Ze hebben een mooi ander plekje op het plein gekregen, want anders kunnen we natuurlijk geen stamppot van boerenkool eten komende winter!

Kamsalamander gespot 🦎

Deze grootste inheemse, zeldzame salamandersoort komt niet alleen voor bij de poel bij het Vragenderveen, maar is nu ook gespot bij onze eigen poel op ons natuurplein!

Voor de zomervakantie zijn deze salamanders geboetseerd door enkele leerlingen van groep 3. Nu nog op het plein, maar vanaf 28 september te bewonderen in het informatiecentrum van SMVV!

🍅 Moestuin 🍅

Onder de geweldige leiding van opa Mateman en oma Gerrie zijn een aantal kinderen van groep 1 t/m 8 vandaag aan het werk geweest in de moestuin.

De tomatenplanten zijn gesnoeid en opgebonden, het groenafval is opgeruimd en er is groente geoogst. Van tomaten, courgette tot Turkse muts en kalebas.

Natuurlijk hebben we ook meteen geproefd van de heerlijke tomaten!😋

Bedankt!🤗

Wij willen iedereen nogmaals bedanken die op welke manier dan ook iets voor het tot stand komen van ons geweldige natuurplein heeft betekend.

Ook een dankjewel voor de vele mooie attenties en cadeaus die wij met de opening hebben ontvangen.

Na al het harde werken, wensen wij iedereen een hele fijne, welverdiende vakantie toe! 🌞
Wauw🤩

We vonden dat ons logo wel een opfrisbeurt kon gebruiken en besloten om Anneke, moeder van één van onze leerlingen, hierbij om hulp te vragen.

Zij ging enthousiast aan de slag en kwam al gauw met een aantal ontwerpen gebaseerd op het oude logo, maar ook met een geheel nieuw ontwerp.

Dit heeft ons aan het denken gezet… de komst van ons mooie nieuwe natuurplein is hét moment voor een nieuw en eigentijds logo, passend bij de school.

Het door Anneke ontworpen logo laat precies zien dat wij als school staan voor de natuur!

Afgelopen vrijdag was het aan dochter Pip de eer om de vlag met het nieuwe logo te onthullen en vervolgens te hijsen.

Wij zijn super trots op ons nieuwe logo, dankjewel Anneke!

Logo Antoniusschool Vragender DF
Van VaeneKwaker tot Vaenewaker. 🐸


Vandaag heeft Harrie Krabben, voorzitter van Stichting Marke Vragender Veen, de leerlingen van groep 8 officieel benoemd tot Vaenewaker.

De leerlingen beginnen in groep 1 als VaeneKwaker, om als Vaenewaker de basisschool te verlaten. Dit gaat natuurlijk niet zomaar.

Minimaal twee seizoenen per schooljaar hebben de kinderen een bezoek aan de bufferzone gebracht om ervaring en kennis op te doen over de natuur. Ook hebben er natuurweken en natuurdagen plaatsgevonden. Tijdens deze natuurdagen zijn de leerlingen o.a. onder begeleiding van gidsen het veen in geweest.

Stichting Marke Vragender Veen bedankt dat wij altijd beroep kunnen doen op jullie kennis en deskundigheid! 👍

Na een woordje van de voorzitter, waarin hij het belang voor het zorg dragen voor de natuur om ons heen uitsprak, kregen de leerlingen een pet van SMVV en een sleutelhanger met het mooie nieuwe logo van de VaeneKwakers.

Tot slot sprak hij de wens uit: “Ik hoop jullie later terug te zien in het veen, als natuurliefhebber of misschien zelfs wel als gids!”

Ouders en kinderen van groep 8 dankjewel voor het geweldig mooie afscheidscadeau, een houten tuinbank gemaakt door opa Aloys klein Gebbink! 👏👏👏

Bijna klaar...😅!

Samen bezig met de laatste werkzaamheden en voorbereidingen 😅💪... Wij zijn bijna klaar voor de feestelijke opening morgen🥳🥳!

'boerenlandhek'

Als afscheiding staat er nu op het plein een geweldig mooi boerenlandhek. Dit hek is gemaakt, geplaatst en gesponsord door Henk Gunnewijk van Rentink Zaagt. 👏👏👏

M O D D E R K E U K E N 🧱👷🏽‍♀️


Vandaag zijn de leerlingen van groep 3 gestart aan de bouw van de modderkeuken achter op het schoolplein in de zandbak. Zij begonnen de dag met een serieus werkoverleg, daarna gingen de leerlingen in groepjes aan de slag. Meten, graven, metselen en tussendoor mocht het belangrijkste gedeelte in de bouw niet worden vergeten en gingen zij samen “schaften”🥪

En dit allemaal onder geweldige leiding van de enige echte leermeester ‘Opa Gerard’.


Benieuwd naar het resultaat? Blijf ons volgen of neem een kijkje op het natuurplein.

🌱 basisbeplanting🌱

Sierappels, krentenbomen, seringen, meidoorns, vlinderstruiken, lindebomen en nog veel meer hebben inmiddels een mooie plek gekregen op ons plein. Net als de perenboom die we als afscheidscadeau van groep 8 hebben gekregen.

Deze basisbeplanting is mede mogelijk gemaakt door boomkwekerij Rendering uit Aalten.

Binnenkort steken we de handen uit de mouwen voor de verdere beplanting.💪


Opbrengst spaarpot 💰

De kinderen van de Antoniusschool hebben allerlei klusjes gedaan en zelfgemaakte tasjes verkocht. Hiermee hebben ze geld verdiend voor het natuurplein. Iedere bijdrage werd met trots in de spaarpot gestopt.

Hoogste tijd om het bedrag te gaan tellen. Wel 173 euro en 85 cent gespaard!

Geweldig gedaan jongens en meisjes! 👍👍

Plankenpad

Het plankenpad is een verhoogd wandelpad. Dit pad kom je tegen als je 't Schaddenpad wandelt. Zo houd je droge voeten tijdens deze wandeling om het Vragender-, Meddose- en Korenburgerveen.

En nu ook op het natuurplein van onze basisschool! De kinderen kunnen over het plankenpad lopen en wanen zich in het veen. Aan de zijkanten van het pad worden er planten geplant die ook in het veen staan. Ons eigen stukje 'veen' op de school.
Met dank aan Meerdink Bruggen.

𝗞𝗦𝗩 𝘃𝗼𝗲𝘁𝗯𝗮𝗹 𝗯𝗲𝗱𝗮𝗻𝗸𝘁!

𝗩𝗲𝗹𝗲 𝗵𝗮𝗻𝗱𝗲𝗻 𝗺𝗮𝗸𝗲𝗻 𝗹𝗶𝗰𝗵𝘁 𝘄𝗲𝗿𝗸! 💪

Erg blij zijn wij met de houtsnippers, geschonken door voetbalvereniging KSV Vragender! De snippers zijn vakkundig onder de beuken verdeeld door verschillende kinderen van de boven- en onderbouw van onze school. 👩‍🌾🧑‍🌾

𝗗𝗲 𝗵𝗼𝘂𝘁𝘀𝗻𝗶𝗽𝗽𝗲𝗿𝘀 𝘇𝗶𝗷𝗻 𝗽𝘂𝘂𝗿 𝗻𝗮𝘁𝘂𝘂𝗿, 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗲𝘂𝘃𝗿𝗶𝗲𝗻𝗱𝗲𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗲𝗻 𝗴𝗲𝘃𝗲𝗻 𝗲𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗲𝗿𝗹𝗶𝗷𝗸𝗲 𝗯𝗼𝘀𝗴𝗿𝗼𝗻𝗱𝗴𝗲𝘂𝗿 𝗮𝗳. Ze vormen een laag van organisch materiaal. Deze humuslaag is uitstekend geschikt voor bodemorganismen zoals wormen en pissebedden, bacteriën en schimmels 🦠. Dat klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar het zorgt voor een uitstekende bodemstructuur! 👌

Ook verdampt, in droge periodes, het water minder snel. Dit zal de monumentale beuken ten goede komen 🌳. De snippers zorgen bovendien voor een natuurlijke valdemping en je kunt er bovenal heerlijk in spelen!


💡

Dankzij een geweldige gift van Vragender Duurzaam en de inzet van verschillende vaders en kinderen staat er nu unieke en duurzame verlichting op het plein! 💡


Deze verlichting zal worden aangesloten op onze zonnepanelen waardoor het geheel nog duurzamer wordt.

De robuuste lantaarnpalen en padverlichting zijn gemaakt van bestendig, onbehandeld kastanjehout en voorzien van vleermuisvriendelijk licht. 🦇


𝗗𝗮𝗻𝗸 𝗮𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗰𝗼ö𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗡𝗼𝗮𝗯𝗲𝗿𝗭𝗼𝗻 𝗨.𝗔.! https://bit.ly/3JuF0vg

 


'Juffrouw, mag ik met de batse?' 😄

Vaders, het voorwerk is gedaan!

Een aantal jongens heeft, op eigen initiatief, een gat gegraven voor de nog te planten Lindeboom.

#eigenaarschap #autonomie #betrokkenheid!

Een jaar later...

Een jaar geleden lag het schoolplein er heel anders bij! De tegels werden eruit gehaald en de graafmachines en shovels konden hun gang gaan.

 𝓔𝓮𝓷 𝓳𝓪𝓪𝓻 𝓵𝓪𝓽𝓮𝓻...

Er is al zoveel veranderd! 😍 Zowel op het plein als onder de grond. Het 'Natuurplein' doet haar naam eer aan, ook nu het blauwe hek aan de voorkant vervangen is door een houten hekwerk.

Ondertussen gaan we gestaag verder en is er afgelopen zaterdag een begin gemaakt met het pannaveld! ⚽️

 

 

Ook de achterzijde van het schoolplein is nu voorzien van tegels en grasstenen! 💪😃
Deze website is gerealiseerd door Heutink ICT